dissabte, 15 de novembre del 2008

Diari de vacances – XV: Groenlàndia vikinga

Monument d'homenatge a Eric el Roig

Reproducció d'habitatge dels primers colonitzadors

Quant penses en la història d'aquest país, la primera reflexió que et fas és: A qui carai se li acudeix conquerir Groenlàndia?
Doncs bé, com tot tros de terra té el seu interès per algú, ja sigui per les condicions climàtiques, fèrtils o estratègiques. En el cas de Groenlàndia descartats els dos primers casos, la posició estratègica entre Amèrica i Europa ràpidament la va fer atractiva per els colonitzadors.
L'any 982 el mariner i víking Eric el Roig, d'origen noruec, va ser expulsat d'Islàndia per l'assassinat de varies persones- Davant d'aquest fet va decidir navegar amb la seva embarcació en direcció oest, des de Noruega. Fet que el portà fins les costes de Groenlàndia, nom que l'hi posa ell pels colors verds de l'illa i que en danès significat "terra verda" amb la intenció d'atreure colonitzadors i promoure la imatge de l'illa com a terra fèrtil.
Ara bé la realitat fou un altre. Amb l'arribada dels colonitzadors és varen trobar amb un clima gèlid i inhòspit on les condicions climàtiques no permetien el cultiu fet que els porta als seus països d'origen Noruega i Dinamarca majoritàriament.
Posteriorment, durant el segle XV fou redescoberta però no fou fins el 1721 que no s'establiren els primers assentaments danesos de forma permanent. L'any 1953 va deixar d'esser colònia danesa i és convertir en territori del Reina de Dinamarca. Obtinguen l'autonomia interna (amb Govern i assemblea legislativa pròpia) el 1979.
En el pròxim capítol... De camí a Tasiusaq.

Cuando piensas en la historia de un país, la primera reflexión que te haces es: A quien se le ocurre conquistar Groenlandia?
Pues bien, como todo trozo de tierra tiene su interés para alguien, ya sea por las condiciones climáticas, fértiles o estratégicas. En el caso de Groenlandia descartados los dos primeros casos, la posición estratégica entre América y Europa rápidamente la hizo atractiva para los colonizadores.
El año 982 el marinero y vikingo Eric el Rojo, de origen noruego, fue expulsado de Islandia por el asesinato de varías personas. Ante de este hecho decidió navegar con su embarcación en dirección oeste, desde Noruega. Hecho que lo trajo hasta las costas de Groenlandia, nombre que le pone a la isla por los colores verdes. Que en danés significado "tierra verde", con la intención de atraer colonizadores y promover la imagen de la isla como tierra fértil.
Ahora bien la realidad fue otro. Con la llegada de los colonizadores estos se encontraron con un clima gélido e inhóspito dónde las condiciones climáticas no permitían el cultivo hecho que les hace volver a sus países de origen Noruega y Dinamarca mayoritariamente.
Posteriormente, durante el siglo XV fue redescubierta, pero no fue hasta el 1721 que se establecieron los primeros asentamientos daneses de forma permanente. El año 1953 dejó de ser colonia danesa y se convertir en territorio del Reino de Dinamarca. Obteniendo la autonomía interna (con Gobierno y asamblea legislativa propia) en 1979.
En el próximo capitulo... De camino a Tasiusaq

14 comentaris:

Marta Fernández Olivera ha dit...

Osti quins refugis mes xulos, i camuflats amb el sostre de sorra i plantes, un bon amagatall!

Salut!

altairbejar ha dit...

La caseta es muy original, tapada supongo que para protegerla de las inclemencias del tiempo.

Saludos.

M.TeReSa ha dit...

Ostres, fins i tot fen refugis son cuidadosos amb l´entorn, es genial !!!
Estic segura que ha estat un viatge d´alló mes interesant en tots els aspectes tan paisajistics com personals..... fantastic !!!!
Una abraçada bonica.

Assumpta ha dit...

No aneu poc abrigats?? :-))
Si jo estés a Groenlàndia portaria 40 mantes a sobre jeje

M'ho passo genial llegin-te!!

Abe Sanchez ha dit...

Quina casa mes original, el teu viatge com ja t'havia dit es espectacular.
Salut.

Jesús Clares ha dit...

Gracias macel.la por visitar mi humilde blog. Tienes unas fotos muy bonitas y artículos muy interesantes. Volveré. ;-)
Saludos

Mingo ha dit...

Excelentes capturas las que has realizado en tus vacaciones. Saludos!

Alma ser ha dit...

Una meravellós viatge,les dues fotos mont lluminosos i ben nitides.salutacions

JOAN GONZÁLEZ_MIRATGES ha dit...

JO...NENA... QUIN LUXE DE VIATGE

BONES FOTOS
SALUT
JOAN

montse ha dit...

Gràcies per l'ànim que m'han aportat els teus comentaris en el meu blog. Ara ja tinc ganes de disposar de més temps, per a tornar enrera dels post del teu viatge fins allà on em vaig quedar i seguir disfrutant de la teva experiència.
Una abraçada molt forta!!

Lulu ha dit...

Gracias por tu visita a mi blog. Me alegro de que te guste. Tengo muchas ilusiones puestas en él.

La segunda foto, la de la csita me parece muy original. Bellísima...

Saludos

William Alexander López ha dit...

La fotografía de la cabaña es original asícomo la foto de grupo tambien, me imagino que cada vez al verlas te vienen buenos recuerdos.

Por cierto, muy interesante la reseña histórica que nos regalas.

Abrazos

fotosbrujas ha dit...

Ostris parecen algunos planos de el señor de los anillos.. Que envidia....
saludos brujos

Olga Cánovas Galindo ha dit...

Desde luego vuestros viajes no tienen desperdicio. A la vista está con tan buenas imágenes.
Besos y abrazos